Katica csoport 2020-10-10T10:04:02+00:00

KATICA CSOPORT

ERDÉLYI ORSOLYA, GÉMESI-GŐGH ANIKÓ
ÓVODAPEDAGÓGUSOK
KORÓDINÉ SZILÁGYI JUDIT: PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS
KONDICS KRISZTINA: DAJKA

BEMUTATKOZÁS

A Katica csoport vegyes összetételű, 3- 7 éves korú gyerekek közössége.

Az egyes korosztályok között nagyon jó viszony van. Csoportunkban a nagyok gondoskodó, kedves segítségével a kicsik is hamar otthonosan érzik magukat.

Elsődleges célunk, hogy a gyermekek szeressenek óvodába járni, jól érezzék magukat, vidáman, jó hangulatban, élményekben gazdagon teljenek mindennapjaik.

Igyekszünk őket nagy szeretettel nevelni és kialakítani bennük a mindennapi élethez szükséges szokásokat és viselkedési elvárásokat, és ezeket következetesen be is tartjuk, tartatjuk.

Törekszünk arra, hogy a nap minden percét a szabad játék, a játékosság hassa át.

Érkezés után, a reggelizést követően leginkább a délelőtti játék keretében biztosítunk a gyerekeknek tervezett és előre megszervezett tevékenységeket, fejlesztéseket, melyek során igyekszünk a készségeket, képességeket, ismereteiket és tapasztalataikat komplexen fejleszteni. Az évszakokhoz, ünnepekhez kapcsoljuk a feldolgozandó anyagokat. A gyermekek készségeit, kézügyességét sokféle tevékenységgel fejlesztjük.

Kiemelten fontosnak tartjuk az egyéni bánásmód alkalmazását, melynek során figyelembe vesszük az egyes gyermekek egyéni ütemű fejlődését, saját képességeikhez, készségeikhez igazítva a módszereket, az elvárásokat. Minden kisgyermek a saját fejlettségi fokáról egyéni tempójában fejlődik, a velük együtt alkotott szabályok, tevékennyé, önállóvá teszik őket.

Sok játékos tevékenységgel, mozgással, zenével, dalos játékkal, verssel, mesével színesítjük az óvodai mindennapokat. Fontosnak tartjuk, hogy megteremtsük a fejlődésükhöz szükséges egészséges, esztétikus és biztonságos környezetet.

Csoportunkra jellemző, hogy az ének-zene, énekes játék, gyerektánc tevékenységet mindig az évszaknak megfelelő zenére való tánccal zárjuk le. A nagyobbak szeretettel és türelemmel veszik be a kicsiket a körjátékokba, ezzel is oldva a kezdeti szorongásukat.

Igyekszünk a szabadban minél több időt tölteni, sokat mozogni.

Lényegesnek tartjuk a tapasztalatszerzést, a környező világ felfedezését, ezeket többnyire a saját környezetükben tapasztaltatjuk meg séták alkalmával (pl. tűzoltóságra, pékségbe, orvosi rendelőbe látogatás).

A déli mesélés után mindig altatódalt énekelünk, és közben a gyermekeket megsimogatjuk. A gyermekek a kedvenc „alvós” tárgyukkal alhatnak.

Uzsonna után, amíg nem jönnek értük a gyermekeknek még lehetőségük van a szabad játékra.

A közös ünnepek, (Mikulás, Karácsony, Anyák Napja, Ballagás) vidám hangulatú családi napok (Farsang, Sportdélután), gyermekprogramok (gyermekhét, kirándulás, színházi előadások) pozitívan formálják a gyermekcsoportunkat, és maradandó élményeket jelentenek minden gyermeknek és felnőttnek.

A születés- és névnapokat ebéd után szoktuk közös, vidám énekléssel megünnepelni. Az ünnepelt gyermek ő maga kínálja meg a társait az általa hozott finomsággal.

Legfőbb célunk, hogy minél színesebb egyéniségű, kedves, derűs és mindenre nyitott, érdeklődő gyerekeket adhassunk át a tanító néniknek az iskolába.

 
KATICA CSOPORT