ESEMÉNYEK FŐOLDAL 2019-06-21T13:28:09+00:00

ESEMÉNYEK

GYERMEKHÉT A LURKÓBAN

Óvodánkban már több éves hagyománya van a Gyermekhétnek, melynek nagy sikere van gyermekek és szülők körében egyaránt. Ebben a nevelési évben, is szerettük volna ezt a hagyományt megőrizni, és  innovatív elemekkel tovább vinni.  A gyermekhét fókuszában a gyermekek álltak, a tervezett tevékenységeket igyekeztünk úgy összeállítani, hogy azok a gyermeki személyiségfejlődést a legoptimálisabban szolgálják. A Gyermekhét  egyben lezárása volt az adott nevelési évnek, s egy tartalmas, jó hangulatú héttel búcsúztunk el a gyermekektől és szüleiktől .

Az érdeklődésüknek megfelelő tevékenységek szerveztünk, fokozottan figyeltünk a domináns gyermeki motívumokra, melyek kielégítése a hét folyamán számos tevékenységen keresztül valósult meg. 

Előkészületi lépések:

 • Óvodapedagógusi megbeszélések, elképzelések, ötletek összegyűjtése.
 • Az óvodavezető tájékoztatása a tervekről, tanácsok, ötletek egyeztetése.
 • Lehetőségek feltérképezése, eszközök, alapanyagok vásárlása.
 • Felelősök, tevékenységek vállalása.
 • A szülők bevonása az előkészületekbe, tájékoztatás, kommunikáció .
 • Kuponok szerkesztése, nyomtatása, plakátok, dekorációs kellékek, jelmezek készítése.

A témahét céljai:

 • Szűkebb és tágabb környezetük megismerése a közös élménnyújtó kirándulás alkalmával.
 • A környezettudatos magatartás megalapozása, gyakorlása.
 • Ismereteik kibővítése a témában. / élő és kipusztult állatok, állatfajták, állatgondozás, élőhely…/
 • A szociális tanulási formák óvodán kívüli lehetőségeinek biztosítása.
 • Olyan szokás és viselkedési formák megalapozása, amelyek szükségesek a természeti és az ember által létrehozott környezettel való harmonikus kapcsolat kialakulásához.
 • Érdeklődésüknek megfelelő tevékenységekkel lehetőséget biztosítunk, hogy gyakran átélhessék a belülről táplálkozó kedvet, motivációs állapotot.
 • A gyermekeket és szüleiket bevonjuk az előkészültekbe melyek fokozzák a közös élményeket.
 • A szülőkkel kölcsönös, tiszteleten alapuló partneri kapcsolat elmélyítése, együttműködésre ösztönzés.
 • Multikulturális értékek közvetítése, hagyományok ápolása, hagyományteremtés.
 • A mese dramatizálásán keresztül irodalmi élmények nyújtása, belső közösségi struktúra erősítése.

 

HÉTFŐ:

„A” terv:  Kirándulás a Budakeszi Vadas és Dinó parkba.

              Utazás bérelt buszokkal. Indulás: 9 órakor az óvoda előtti parkolóból.

„B” terv: /esős, rossz idő esetén/ Kirándulás a Tropicariumba.

Természettudományi Múzeum – kockakiállítás

Szerencsére kegyes volt hozzánk az időjárás, és így az A terv lépett életbe, a Budakeszi Vadas és Dinó park látogatása.  Az indulás két csoportunknak nehézkesen indult, a második busz késett, majd két baleset miatt teljesen bedugult, s végül egy harmadik busz mentette meg a napot. A Vadas és Dinó parki élmények azonban kárpótolták a gyermekeket.

 

KEDD:

 Sportnap az óvoda udvarán.

Minden csoport a saját udvarrészén kezdte el a játékos mozgásos tevékenységeket, majd forgó rendszerben a következő udvarrészen folytathatta. A KRESZ-pályát is berendeztük, kiraktuk a közlekedési lámpákat és táblákat. A gyerekek itt rollerrel, futóbiciklivel, és motorral gyakorolhatták a helyes közlekedést.

Mozgásos játékok: célbadobós, karikába lépegetés, ugróiskola, zsákba ugrálás.

SZERDA:

  Kulturális nap

Mesét dramatizáltunk a gyermekeknek, Fésüs Éva: A büszke tölgyfa meséjét. Már előző héten próbákat tartottunk, majd mindenki a saját szerepének megfelelően elkészítette a jelmezét. Az előadás nagyon jól sikerült, a gyerekek maguktól bekapcsolódtak egy-egy ismerős dalba, vagy versikébe. Sokunknak az volt a véleménye, hogy voltunk olyan jók,  mint bármelyik bábegyüttes, de lehet, hogy még jobbak.

CSÜTÖRTÖK:

Kézműveskedtünk a gyermekekkel, mindenki a saját csoportjában. Kiskukacok, nagyobb kukacok, virágos mobildíszek, és színes dinók készültek.

PÉNTEK:

Lurkók napja 

Már reggel  zászlógirlandokkal, lufikkal, és a gyerekekkel közösen készített, színes plakáttal feldíszítettük az óvoda udvarát. A konyhában is elkezdődött a palacsintasütés, szörpkészítés, zsíroskenyér kenés. Délután megérkeztek az óriás színes fajátékok, melyeket az udvarrészeken,  négy,  zászlókkal körbekerített területen helyeztünk el. Fél három körül lassan kezdtek érkezni a családok, valamint a fellépő táncosok. A rendezvényt Timea nyitotta meg, majd következtek a fellépések.

Fellépők: New Hope Dance tánccsoport

                 Csillagszemű néptánccsoport

Az óvoda udvarrészein elhelyezett 22 féle óriás népi játékot a gyerekek és szüleik együtt használhatták.

Volt arcfestés, kézműves tevékenységek, zsákbamacska, és büfé. A zenét egy zenész apuka szolgáltatta.

A lurkók napja rendezvényen a felkínált tevékenységeket kuponokkal lehet igénybe venni. 1 kupon 200 forint értékű volt.

A plakátokon már előre jeleztük a szülők felé, hogy az egyes tevékenységek hány kuponba fognak kerülni, és az óvó néniknél meg is lehetett vásárolni már napokkal a rendezvény előtt. Akiknek már fogytán volt a kuponja, vagy nem vette meg előre, az a helyszínen a BANK-ban még vásárolhatott.

A Lurkók napja nagyon sikeres volt, annak ellenére, hogy egy hosszú hétvége előtti napon került megrendezésre, hiszen a családok többsége eljött. A felkínált tevékenységekbe sokan bekapcsolódtak, jó hangulatban telt a délután, hosszú sorok álltak a büfé előtt, ízlett a palacsinta és a szörp, a bank pedig  nagy nyereséggel zárta a napot.

A visszajelzések a szülők részéről is igen pozitívak voltak:

 • Nagyon jó kis program volt a mai, meg az egész heti is!!!
 • Köszönjük szépen a fáradozást!
 • Örülünk, hogy itt lehettünk!
 • Nagyon jól éreztük magunkat, Itt leszünk legközelebb is!

 

                                                    Készítette: Hideghné Kiss Ágnes

                                                                A gyermekhét koordinátora

KÉPEK

OVI-ZSARU A CSILIBEN

Május 29.-én, délelőtt került újból megrendezésre, a már hagyományos, kerületi OVI-ZSARU program. Az idén, az évközben megszerzett ismereteket dolgoztuk fel, játékos vetélkedő formájában. Hat állomáson kellet a nyolc fős csapatoknak  feladatokat végrehajtaniuk különböző témában.

Az első állomáson az FKF környezetvédelemmel foglalkozó szakemberei nagyon sok hasznos információt osztottak meg velünk. Majd ezután háztartási hulladékokat kellet helyesen szelektálni a megfelelő színű kukába. A jó megoldásokat cukorka zsetonokkal jutalmazták.

A következő állomáson minden gyermek kapott egy csomagot, melyben kresz táblák voltak összevágva. A feladat az volt, hogy össze kellett rakni a táblát, és meg kellett mondani, hogy mit jelent.

A harmadik állomáson a kerékpár kötelező elemeit kellett berajzolni egy rajzon.

A negyedik állomáson minden gyereknek be kellett mutatkoznia, és meg kellett mondania, hogy hol lakik. Ezután a rendőr nénik bejelölték egy óriási térképen a gyermekek pontos lakhelyét.

A következő állomáson ismét táblákat kellett összerakni, és felismerni, melyek valamilyen tiltást jelentettek.

Az utolsó állomáson a Magyar Vöröskereszt szakemberei tartottak  érzékenyítő beszélgetést a gyerekeknek, majd mindenki választhatott magának egy kedves kis plüssfigurát.

A vetélkedő végén az összegyűjtött pontokat összesítették, majd mindegyik csapat megkapta a játékzsákját, mely számos érdekes ajándékot rejtett.

A rendezvény az udvaron ért véget, ahol motoros rendőrökkel beszélgethettek a gyerekek, és megcsodálhatták motorjaikat. Ezután  következett az utolsó meglepetés, a rendőrkutyás bemutató. Sok-sok ajándékkal, és élménnyel tértünk haza az oviba. Jövőre biztosan újra ott leszünk!

Résztvevő gyerekek voltak: P. Máté, L. Lajos, T. Janka, Sz. Roland, Sz. Zalán, H. Áron, H.    Miklós H. Vanda.

Felkészítette őket: Ági néni. Elkísérte őket Erika néni és Ági néni.

 

                                                                               Hidegné Kiss Ágnes

                                                                      az OVI-ZSARU program koordinátora

KÉPEK

TAVASZI ZSONGÁS

FITT ÓVODÁS OLIMPIA

I. Pesterzsébeti Fitt Óvodás Olimpia

Kerületünkben első alkalommal került megrendezésre olimpiai sportesemény óvodások számára. Pesterzsébet 6 bázis intézménye vett részt 10 -10 fős csapatokkal.

Az esős idő miatt a „B”- terv lépett életbe, azaz fedett helyszínre vándorolt az esemény, méghozzá az ESMTK Birkózó csarnokába. A helyszín adta lehetőségek szerint gondoltuk újra, alakítottuk át és valósítottuk meg a sportversenyt.

Az Olimpiai Játékok tiszteletére minden óvoda saját zászlóval, az olimpiai karikák színének megfelelő, előre egyeztetett, egységes pólóban vonult fel a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvós zenekara által nyújtott ütemes zenére; végül az olimpia egységet kovácsoló karikáit megalkotva felsorakoztak.

Az ünnepélyes megnyitót, eskütételt és Horváthné Rabóczki Mónika alapos bemelegítő edzését követően Varga Sándor sportreferens koordinálta a versenyszámokat.

A gyermekek első versenyszámként a váltófutásban mérték össze gyorsaságukat, majd három sportszámban – ugráló labda, kislabda hajítás és grundbirkózás – párhuzamosan 2-2 csapat mérkőzött egymással. Az óvodák forgószínpad szerűen folyamatosan váltották egymást a helyszíneken.

Hatalmas örömet okozott az óvodásoknak a sikerélmény és a jó hangulat. Összetartozásukat erősítette a versenyszellem, az egymásnak szurkolás és a másik gyermek örömének megélése, sikereinek átélése.

A versenyszámok után a gyerekeket gyümölccsel, csokival, narancslével, ásványvízzel látta vendégül a „Lurkós” szervezőcsapat.

Végezetül az Olimpia ünnepélyes díjátadója következett, ahol minden résztvevő aranyérmet és emléklapot vehetett át.

 

 

Koordináló óvodapedagógus: Erdélyi Orsolya

TOVÁBBI KÉPEK

MÁRCIUS 15.

Idén a Március 15-i ünnepet
A LURKÓHÁZ ÓVODA Kincskereső tagóvodájának udvarán közös
Kopjafa-állítással rendeztük meg.

2019. március 14-én délelőtt a Hunyadi téri óvodában
az ünnepi műsor, és a versmondások után
koszorúzással, nemzeti színű zászlók letűzésével tettük emlékezetessé az ünnepet.

Az eseményen jelen voltak az Önkormányzat vezetői, képviselői is.

Koordinátor óvodapedagógus: Kiss Melinda

TOVÁBBI KÉPEK

BIRKÓZÓ-NAP

A tavalyi évhez hasonlóan idén is részt vettünk az ESMTK Birkózó Szakosztálya által megrendezett Ovis Fesztiválon, melyet a szakosztály birkózótermében rendeztek meg a Gyulai István Általános Iskola épületében.

A kerület három óvodájából érkeztek ovisok megméretni magukat különböző játékos váltóversenyekben.  

Óvodánkból a birkózásra járó gyerekeket az edzők választották ki, és a szülők vitték el a helyszínre őket, ahol egy nagyon jó, küzdelmes, vidám estét tölthettek el ott együtt.

Ezen a napon a Lurkóház óvoda és a Gyermekkert tagóvoda csapatai mellett a Nyitni kék óvoda gyermekei versenyezhettek egymással.

Igazán sikeresen szerepeltünk, hiszen a második és a harmadik helyet is megszereztük.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

 

Budapest, 2019. 02. 13. 

Virág Péterné

Óvodapedagógus

TOVÁBBI KÉPEK

ALAPÍTVÁNYI BÁL

A Pesterzsébeti Lurkóház óvoda 2019-s év első, nagyobb szabású programja a szülők számára januárban megrendezett Alapítványi bál volt.

A bál célja, az óvodai alapítványok támogatásán keresztül olyan eszközök, játékok, feltételek további megteremtése, amelyek során a gyermekek fejlesztése még hatékonyabb lehet, és esztétikusabbá, biztonságosabbá, célszerűbbé tudjuk tenni az óvodai környezetet is.

Nagy izgalommal, sok szervezéssel és várakozással készültünk az eseményre. A szponzorok támogatásával sikerült megteremteni azokat a feltételeket is, amelyek lehetővé tették a minél sikeresebb lebonyolítást.

Rendkívül jó hangulatú, vidám estét töltöttünk el együtt. A fellépők műsora és a vacsora után igazi táncos, báli vígasság kezdődött, ami a tombolahúzások után is még záróráig tartott.

Örömmel vettük, hogy a szülők szóban is kifejezték, mennyire jól érezték magukat, és további hasonló rendezvények szervezésére bíztattak bennünket.

Nagyon örülünk, hogy sokan eljöttek, és jól szórakoztak!

Bízunk benne, hogy akik most nem voltak ott, a képek alapján talán kedvet kapnak ahhoz, hogy a következő, hasonló eseményeken részt vegyenek!

Budapest, 2019. 02.01.

Virág Péterné
Koordináló óvodapedagógus

TOVÁBBI KÉPEK

JÉGSZOBRÁSZAT

TOVÁBBI KÉPEK