ESEMÉNYEK KOZTARSASAG 2020-10-10T11:22:54+00:00
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK
KÉPEK

2019. ÓVODÁS BIRKÓZÓ FESZTIVÁL

2019. november 2-n a nagycsoportos óvódásainkkal (10 gyermek és két kísérő pedagógus) a kerületi ovis fesztiválon vehettünk részt, melyet az ESMTK Birkózó Szakosztálya rendezett hagyományaihoz hűen.

A gyerekek játékos sorversenyeken és grundbirkózáson mérhették össze ügyességüket és fitogtathatták erőnlétüket a Gyermekmosoly Óvoda Kékcinke tagóvodájával és a Kincskereső tagóvodánkkal. A verseny végén a jutalom sem maradt el: bőséges játékeszköz jutalomban, és ezüstéremben részesültek gyermekeink.

A versenyek előtt a Birkózó szakosztály tanulói bemutatták már tanult gyakorlataikat, amit az ovisok nagy érdeklődéssel fogadtak.

A feladataik között a: nyuszi ugrás, pók – és rákjárás, lapos kúszás, kutyafutás, térden futás szerepelt.

Köszönjük, hogy ebben az évben is részt vehettünk ezen a színvonalas rendezvénysorozaton.

2019. november 26.

Buday Beáta
Óvodapedagógus

 

KÉPEK

ESEMÉNYEK

KÉPEK

TÖK-NAP

Október 22-én délelőtt minden csoporttal kisétáltunk a közeli Kakas-dombra.

A gyerekek már nagyon várták ezt a napot, mert a tök-gurítás, ilyenkor ősszel mindig egy várva várt program az oviban. Már napokkal előtte izgatottan hozták be a kis tököket, rárajzoltuk a jeleiket, hogy össze ne keverjék egymáséval. A szülők közül volt, aki kettőt-hármat is hozott, nehogy valamelyik gyerek üres kézzel érkezzen a dombhoz.

Minden dombot kipróbáltunk, figyeltük melyik kis tök gurul messzebb a lankás domboldalon.

Jól kifáradt mindenki, mert újra és újra fel kellett mászni a dombra a következő gurításhoz, amit nem lehette megunni.

Persze arra még volt erő, hogy a végén még jót játszottunk a fák között szaladgálva, leveleket dobálgatva. Mert a gyerekek sose fáradnak el!!

A hazafelé vezető úton még vidám tökös versikéket mondogattunk, elénekeltük a szüreti énekeket. Szinte észre sem vettük, és már ott is voltunk az ovinál.

Ez egy tökös délelőtt volt!

2019. október 22.

Virág Péterné óvodapedagógus

KÉPEK

ŐSZ-VARÁZS HETE

SZÜRETI HÉT

 

” Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz. A présházban must csorog, forrnak már az új borok.”

 

 

 

Hagyományainkhoz híven, az Ősz-varázs hete keretében az idén is megrendeztük óvodánkban a szüreti hetet.

A gyerekek szőlőt szemeztek, az udvaron daráltak, préseltek, mustot kóstoltak, a bőséges szőlőfürtöknek köszönhetően, aminek összegyűjtésében a szülők lelkesen segítettek. Orsi néni behozta otthonról a saját igazi darálóját és a prését, amit a gyerekek szívesen, egymással versengve ki is próbálhattak. Még igazi szőlőtortát is készítettünk!

Ezen a héten szüreti dalokkal, versekkel és mesékkel ismerkedtek meg a gyerekek saját csoportjukban.

Csoportról csoportra járt a szüreti koszorú, amit minden csoport más- más, együtt készített gyümölccsel díszített fel. Végül az óvoda körül a tanult dalok éneklése közben vittünk körbe a gyerekkel.

A hetet szabadtéri táncház zárta, amihez a vidám zenét a Bóbita-band biztosította.

 Az emeleten, a hét folyamán megtekinthető volt a szüreti kiállítás, ahol hagyományos eszközökkel ismerkedhettek meg a szülők, és a gyerekek, és láthattak képeket az igazi szüreti munkálatokról is.

Nagyon vidám, élménygazdag hetet zártunk! Jó lesz rá emlékezni!

2019.10.31.

Gábor Krisztina, Pók Zoltánné Anna
témafelelős óvodapedagógusok

KÉPEK

„Állati jó!”- hét volt!

Mint azt már az előző leírásban olvashatták, ez a hét igen eseménydús volt az oviban.

Csaknem mindennapra jutott valami érdekes, különleges program.

Hétfőn kora délelőttre szerveztünk egy olyan interaktív bemutatót, amelynek során a gyerekek közelről találkozhattak néhány ritkán látható, az emberek közelében vagy magyarországi erdőkben élő állatokkal.

Tóth Gábor, az állatok gazdája, sok érdekes tudnivalót mondott el az állatok életkörülményeiről, viselkedéséről, alkalmazkodó képességeiről, táplálkozási szokásairól. Megmutatta fontos testrészeiket (fogak, karom, fülek, farok), amelyek segítik őket a táplálékszerzésben, a lakóhely kialakításában, védekezésben.

Láthattak a gyerekek egeret, patkányt, görényt, nyestet, borzot és rókát is.

Természetesen az ember legjobb barátja a kutya sem maradhatott ki a bemutatóból.

Kedden a gyerekek a saját csoportjaikban folytatták az állatokkal való ismerkedést. Beszélgettek arról, kinek melyik állat a kedvence és miért. Meséltek otthoni állataikról, azok gondozásáról.

Az óvónénik erre a hétre állatos mesékkel készültek a gyerekeknek közös mesélésre, mese-játszásra is adva időt.

Sok-sok állatos mesekönyv, kép, ismeretterjesztő könyv állt a gyerekek rendelkezésére, amit a nap folyamán kedvük szerint nézegethettek, beszélgethettek a képekről.

A csütörtöki nap programja kapcsolódott a Magyar Népmese napjához, mert ezen a napon színházi előadásra invitáltuk a lurkókat a tornaterembe, ahol az óvónénik szereplésével került előadásra egy kedves, ismert mese. Erről részletesen olvashatnak az előző leírásban.

 

Nagyon köszönjük a szülők együttműködését!

Sok gyerek hozott be az oviba otthonról a témához kapcsolódó könyvet, képet.

Budapest, 2019. 10. 10.

Virág Péterné – témafelelős óvodapedagógus

KÉPEK

Magyar népmese napja

A Magyar Népmese napja a Gyermekkert tagoviban

 

Idén úgy alakultak a dátumok, hogy két fontos esemény is ugyanarra a hétre esett.          

Annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezetessé tegyük a gyermekek számára mindkettőt, összevontuk a programokat, illetve úgy szerveztük meg a hetet, hogy a külsős, állatos bemutató, az óvodai és kerületi események is helyet kapjanak, ne ütközzenek.

Igaz, hogy a Magyra Népmese napja szeptember 30-a, de az” Állati jó!”- bemutatót csak erre a napra tudtuk lefoglalni. Így a Népmese napját a mi ovinkban október 3-án, csütörtökön tartottuk meg.

Mivel a héten minden csoportban sokat beszélgettek, foglalkoztak a különféle állatokkal, nagyon jó választásnak bizonyult az az állatmese, amit a vállalkozó óvónénik adtak elő a gyerekeknek.

Többek közt azért választottuk ezt a mesét, mert ezeket az állatokat biztos, hogy minden gyerek ismeri, a kicsiknek és a nagyobbaknak is érthető, izgalmas, pozitív érzelmeket erősít.

Nagyon fontosnak tarjuk áltálában a mesékhez fűződő szoros érzelmi pozitív viszony, azaz a meseszeretet erősítését, a mesehallgatás iránti igény elmélyítését, mellyel a későbbi olvasásszeretetet is szeretnénk megalapozni.

A gyerekek az óvodában mindennap hallhatnak mesét, és bíztatjuk a szülőket arra, hogy otthon is meséljenek mindennap gyermeküknek. A mesék által a gyermekeknek nemcsak a képzeletük, szókincsük, gondolkodásuk, érzelemviláguk, figyelmük fejlődik, bővülnek ismereteik, hanem az együttlét öröme által nyújtott érzelmi biztonságot, összetartozást is elmélyíti.

A szereplő óvónéniken kívül mások a jelmezek, díszletek elkészítésében, kellékek összegyűjtésében segítettek. Szokás szerint a tornateremben rendeztük az előadást, mint minden más közös óvodai eseményt. Az óvónénik mellett óvodánk vezetője is szerepet vállalt a gonosz farkas személyében. Jó hangulatú próba után csütörtökön délelőttre hirdettük meg a mesenapot.

Az összefogás eredménye lett a nagysikerű mese-előadás, amit a gyerekek igazán nagy-nagy örömmel fogadtak. Olykor bekiabáltak a farkasnak, együtt énekelték az ismert dalokat. A végén nagy tapssal, vidáman, a szereplők megsimogatásával búcsúztak.

Budapest, 2019. 10. 03.

Virág Péterné –  a témanapért felelős óvodapedagógus     

KÉPEK

Állati jó napok

2019. szept. 30. – okt.03.

 

 

 

HÉTFŐ KEDD CSÜTÖRTÖK
 

Tevékenység:

 

„Állati jó állatok!”

 

Ismeretterjesztő előadás, interaktív állatbemutatóval. 

930 óra.

 

„Az alkalmazkodás mesterei” címmel.

„ A kedvenc állatom!”

 

Egyéni rajzok készítése, különböző technikák alkalmazása;

„Állatos mese”- meseábrázolás hallott mese, vagy szabadon választottan egyéni ötlet szerint.

 

„Állati jó mese!”

 

Színház az oviban – ismert mese előadása: A három kismalac.

Az óvónénik előadása.

930 óra.

Egyszerű fejdíszekkel, jelmezekkel, díszletekkel.

Szervezés: Óvodai szinten Csoportonként Óvodai szinten
Helyszín: Udvar

(rossz idő esetén tornaterem)

Csoportszoba Tornaterem
Eszközök: padok, székek színes lapok, színes ceruzák, filctollak, zsírkréták Jelmezek, díszlet, a meséhez szükséges dekoráció.
Felelősök: Virág Péterné

 

Csoportos óvodapedagógusok,

Pedagógiai asszisztensek

 

Pók Zoltánné, szereplők, segítő

óvodapedagógusok,

Pedagógiai asszisztensek

 

 

KÉPEK

GYERMEKHÉT

A Gyermekkert tagóvodában minden évben hagyományainknak megfelelően megrendezzük a gyermekek ünnepét. Ezt idén is a Gyermekhét keretében tettük meg, minden napra más és más meglepetéssel készülve a gyermekek számára.

 

Hétfőn a pesterzsébeti tűzoltók látogattak el hozzánk. Látogatásukat sajnos megzavarta egy riasztás, de a gyermekek számára maradandó élményt nyújtott a készenlétbe álló tűzoltók hada és a szirénázó tűzoltóautó.

Kedden kirándulásra kerekedett fel az egész óvoda. Két busszal irányt vett a gyereksereg és kísérőik a Velencei-tóhoz. Agárdnál várt minket két hajó, amely elvitt minket a Szúnyog szigetre és onnan a busz Sukoróra. Ezen a dombos vidéken megpihentünk a csoportokkal egy korai ebédre, majd folytattuk utunkat az Arborétumba és Vadasparkba. A hosszú séta jutalma a különböző állatok megtekintés és a hatalmas játszótér volt. Az időjárás szerencsésnek bizonyult, elkerülte a kiránduló csapatot az eső, így fáradtan, a buszon elszunnyadó társaság szuper élményekkel tért vissza az óvodába.

Szerdán, szintén gyönyörű időben a Family Frost jégrémes kocsija hozta lázba a gyerekeket. A mindenki számára ismerős dallammal járta körül az óvodát kétszer az autó, a gyerekek örömére harmadjára befordult az udvarra. A kedves jégrémes bácsi háromféle jégrémmel kínálta meg a csoportokat, így mindenki kedvére válaszhatott és fogyaszthatott. A maszatos gyerekek búcsúzóul vidáman integettek a fagyis autónak.   

Csütörtökön elérkezett a hagyományt ápoló családi sportdélután, melynek díja a legtöbb pontot gyűjtő csoportnak a Vándorkutya díj. A sportvetélkedők során a családok együttműködését, csapatmunkáját, versenyszellemét tapasztaltuk. Nagy örömünkre sok „öregovis” csatlakozott a délutánhoz. A díj átadását követően a szülők az óvodát és csoportjukat segítő, gazdagító munkájukért oklevelet vehettek át. A sportoló szülők és gyerekek bodzaszörppel és zsíroskenyérrel frissülhettek fel.

Pénteken a kincsvadászoké volt a főszerep. A csoportoknál kalózok jártak, ahol térképet, fél térképet, vagy láthatatlan térképet hagytak. A furfangos feladatok és nyomkövetés teljesítése után következett az ásatás. A gyerekek könyékig a homokba, illetve bokrokba fúródva kutatták az értékes apróságokat.

Megelégedéssel és sikerélményekkel mehettek haza hétvégére a gyerekek.

  1. június 07.

Koordináló óvodapedagógus: Erdélyi Orsolya

KÉPEK

Tavaszi zsongás

A „Tavaszi zsongás” hét keretében a gyermekek szívesen hallgattak és énekeltek tavaszi dalokat, dalos játékokat, meséket, szívesen mondogattak tavaszi verseket is.

Óvodánkban fontos a népi hagyományok felelevenítése és ápolása, mely a húsvéti locsolkodással jelent meg a csoportokban. Ilyenkor a kisfiúk kölnit hoznak a kislányok pedig csoki tojást. A gyerekek nagyon élvezik ezt a hagyományt.

A Népi játszó jóvoltából népi fajátékokat próbálhattak ki a gyerekek. Egész délelőtt folyamán különféle ügyességi és mozgásos játékokkal játszhattak az udvaron. Jó volt látni, hogy minden gyermeket másféle játék köt le. A gyerekek felszabadultan játszottak, volt, aki többször is visszament egy-egy játékhoz. A legnagyobb sikere az óriás buborékfújónak volt.

A hetet a virágültetéssel zártuk. A szülők kérésünkre szebbnél szebb virágpalántákat hoztak be. Lelkesen lapátoltak a szorgos kis kezek, gereblyéztek, palántáztak a gyermekek, és pillanatok alatt színpompás virágágyások, kiskertek készültek.

A gyermekek büszkén mutogatták, nézegették, hogy ki melyik palántát hozta.

Koordináló óvodapedagógus: Erdélyi Orsolya

 

 

Mindezeken túl kis csapatunk II. helyezést ért el a kerületi „Nyuszi-kupa” idei versenyén!

Nagyon gratulálunk minden csapatagnak és a kísérő pedagógusoknak!

KÉPEK

Költészet napja

Ismét megtartottuk költészet napi rendezvényünket a Gyermekkert Tagóvodában.

Ildikó néni szép furulyaszóval és kedves szavakkal köszöntötte az összegyűlt ovisokat.

Először együtt elmondtuk Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versének első versszakát, emlékezve a közelmúlt emlékezetes eseményére, a nemzeti ünnepünkre.

Ezután sorban következtek a kis versmondók.

A hagyományos versmondó napon sok kisgyerek szavalt bátran a közönségnek, a tornateremben kialakított színpadon. Nem csak a nagyok, hanem több kicsi is vállalkozott arra, hogy kiálljon a többiek elé.

Az elhangzott versek igen változatosak voltak, az egyik kisfiú éppen  József Attila: Altató című versét mondta el.

A végén még egy dalt közösen elénekeltünk, így nagyon jó hangulatban zárult a délelőtt.

Minden szereplő gratulációt és névre szóló emléklapot is kapott.

Mert szeretjük a verseket!!!

 

Koordináló óvodapedagógus: Kovács Ildikó

KÉPEK

Itt a Farsang Áll a bál – 2019

Óvodánk 2019 februárjában immár hagyományosan rendezte meg a Farsangi Bálját.

Ebben az évben délelőtt minden csoportban a gyerekekkel közösen zajlottak a programok. Volt jelmezes felvonulás, versengések, táncolás és eszem-iszom.

A jó hangulatú délelőtti programot, délután a szülőkkel közös játékos program követte. Minden teremben érdekes játékokkal szórakozhatott a nagyérdemű közönség:

A Napsugár csoportban, akadályok leküzdésével kellett a télűző varázs hozzávalókat begyűjteni a bográcsba,

A Maci csoportban ügyességi játékok várták a résztvevőket,

A tornateremben a bátraké volt a szerep, az akadálypálya teljesítése terén,

Pillangó csoportban jó kis farsangi zenére székfoglaló játékot lehetett kipróbálni, míg a Katica csoport termében labdás ügyességi játék szórakoztatta a résztvevőket.

Nagy sikere volt az arcfestésnek és az összes zsákbamacska ajándék is elkelt.

Igazán jó hangulatú nap volt, köszönjük minden résztvevőnek!

Az óvoda valamennyi munkatársa nevében.

KÉPEK

ÁLLATSIMOGATÁS A KÖNYVTÁRBAN

Óvodánk évek óta jó kapcsolatot ápol a Főváros Szabó Ervin Könyvtár Vécsey lakótelepi fiókkönyvtárával.

Minden évben ellátogatunk oda valamilyen érdekes, különleges gyerekprogramra.

Most novemberben, egy olyan alkalomra kaptunk meghívást, ahol a gyerekek találkozhattak négy kutyával, és megismerkedhettek néhány alapvető tudnivalóval a felelős kutyatartással kapcsolatban.

A kutyák gondozói beszéltek és kérdezték a gyerekeket arról:

  • Hogyan kell sétáltatni, és milyen eszközökre van ahhoz szükség?
  • Hogy fejezi ki a kutya, ha valamit szeretne?
  • Hogyan kell gondozni?
  • Honnan lehet tudni, és mit kell tenni, ha beteg a kutyus?
  • Hogy kell őket tanítani?

A gyerekek igen sok mindenre jól válaszoltak, bátran mondták el saját tapasztalataikat, ismereteiket.

Az állatok gazdáinak bíztatására a kissé bátortalanabb gyerekek is nagy örömmel simogatták, fésülték az ott bemutatott kisebb és nagyobb kutyákat. A vállalkozóbb ovisok még jutalomfalatot is adhattak nekik.

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük az élményt!

KÉPEK

SZÜRETI-HÉT A GYERMEKKERT TAGÓVODÁBAN

Ebben az évben az ősz fő programjaként „Szüreti hetet” tartottunk az óvodánkban.

Az előzetes tájékoztatás után már nem csak mi, hanem a gyerekek és a szülők is lázasan készülődtek a programra.
Az egész hét a gyümölcsök jegyében zajlott. Hétfőn „almanap” volt, kedden „körtenap”, szerdán ”szilvanap”, csütörtökön „szőlőnap”. Ezekre a napokra minden családtól egy szem almát, körtét, szilvát illetve egy fürt szőlőt kértünk reggel „belépőként”, amelyekért egy-egy krajcárt adtunk cserébe. Így kezdődött a krajcárgyűjtés, melyeknek a péntek délutáni eseményen volt jelentősége.

A délelőttök a csoportban a gyümölcsökkel való ismerkedéssel, vizsgálgatásával, feldolgozásával zajlottak. Sok-sok kreatív ötlet kipróbálásán, megvalósításán keresztül ismertettük meg a gyerekeket az őszi gyümölcsök, és a szüret témakörével. Az elkészült kézműves munkákat kitettük a faliújságra, hogy minden szülő megcsodálhassa az alkotásokat. Elhangzott sok mese, vers, mondóka, olyan dalos játékokat játszottunk, melyek a gyümölcsökről szóltak.

A hét egyik legérdekesebb délelőttje volt a „szőlőnap”, amikor a gyerekekkel mustot készítettünk. A szemezgetés, nyomkodás után a szőlőt le is préseltünk. A prést a szülők hozták be, hogy ezt az igazán érdekes műveletet testközelből ismertethessük meg a gyerekekkel. A must igazán finom volt, mindenkinek nagyon ízlett.

A hét csúcspontja és lezárása volt a péntek délutáni szüreti forgatag. Ide vártuk a szülőket, testvéreket, hozzátartozókat is egy kis közös játékra, mulatságra. Volt itt zsákban ugrás, célba dobás, horgászás, diótörés, talicskázás, gyümölcs-válogatás. Ezeknek a tréfás, játékos feladatoknak az elvégzéséért, krajcárt kaptak a résztvevők. A krajcárokat elkölthették a vásári árusoknál. Lehetett „vásárolni” ízletes perecet, gyümölcssalátát, finom innivalókat, különféle portékákat, és persze sokfajta játékot. Akinek még ez sem volt elég, mintát festethetett az arcára. Akadt is jelentkező bőven!
Mindeközben szólt a vidám szüreti zene, mindenhonnan nevetés, jókedv hallatszott. Az igazi víg vásári hangulattal, méltóképpen zártuk az óvodai szüreti hetet.
A gyerekek és a szülők visszajelzéseiből is az derült ki, hogy kedvükre való volt ez az esemény, rendkívül jól érezték magukat, és szívesen vettek részt a családi programon is.

KÉPEK

Beszoktatás – Nefelejcs csoport 2016

Csoportunkban igazán nagyon sikeres beszoktatási időszakról beszélhetünk. Nyolc új kisgyermek érkezett hozzánk, ebből 7 kiscsoportos korú.

A szülők nagy örömmel fogadták az ismerkedős délelőttre szóló meghívást. A családlátogatások alkalmával is megerősítették, hogy feltétlenül élnek a lehetőséggel. Ahol ráértek, ott mindkét szülő eljött ezen a napon az oviba.

Kis bíztatásra gyermekükkel együtt kezdték felfedezni a szoba berendezéseit, zugait, kuckóit, a játékokat. Az aktivitás családonként változó volt. Akadt olyan kisgyermek, aki bátran indult játékot keresni, és a szülő némi bátorítás után csatlakozott hozzá. Természetesen volt igen bátortalan kicsi is, akinek sokat magyaráztak a szülei, és együtt játszással végül sikerült őt is bevonni valamilyen tevékenységbe. Hazavihették magukkal az itt készített kis gyurmaformákat, a fűzött nyakláncokat, és mindenki kapott egy színes lufit is.

Az első napokban lehetőséget adtunk a szülős beszoktatásra, de egy hét múlva már minden kicsi egyedül lépte át a küszöböt. Reggelente néha bizony volt még egy kis sírás, de mindenkit sikerült rövid idő alatt megvigasztalni, megnyugtatni, játékba hívni. Az egyik kislány nem is akart hazamenni, mikor ebéd után jöttek érte, már ő is itt szeretett volna aludni.

A gyerekek lassan-lassan megismerkedtek a velük foglalkozó felnőttekkel, a társaikkal, a játékok helyével, a napi tevékenységek egymásutániságával, az alapvető szokásokkal.

Mostanra már elmondhatjuk, hogy örömmel, jó kedvűen jönnek óvodába. Hozzák magukkal az alvós állatkát, szívesen beszélgetnek velünk és egymással, bátran választanak maguknak játékot. A szülők elmondása szerint gyermekeik szeretnek óvodába jönni, jól érzik itt magukat. Otthon mesélnek óvodai élményeikről, mondogatják a hallott versikéket, énekeket, mondókákat.

A szülők sokat és jól segítették gyermekük első napjait, heteit. Igazán nagy türelemmel, megértéssel beszélgettek velük az elköszönéskor, ugyanakkor szeretettel, de határozottan, az elválás idejét lerövidítve búcsúztak el tőlük.

A mostani időszakban már csak hosszabb hiányzás után fordul elő egy kis pityergés, ami nem tart sokáig, hiszen lehet jót vonatozni, rajzolni, és vár a reggeli is.

KÉPEK

KERTSZÉPÍTŐ NAP

A kertszépítő délelőttünket idén tavasszal is megszerveztük. Ezúttal a szülők segítségét is kértük, hiszen „sok kéz hamar kész”.

A szülők örömmel jöttek minden csoportból. Kérésünkre rengeteg virágpalántát, kertiszerszámot hoztak. Ezután az óvoda udvarán együtt, közösen a gyerekekkel megkezdődött a munka. Lelkesen lapátoltak a szorgos kis kezek, gereblyéztek, palántáztak anyukák, apukák, gyerekek együtt, és pillanatok alatt színpompás virágágyások, kiskertek készültek. A szülők kosarából virághagymák is előkerültek, ezeket is elültettük, hiszen milyen jó is lesz, amikor ősszel, tavasszal majd előbújnak a földből és gyönyörködhetünk virágaikban. Miután mindent elültettünk, jó alapos locsolás következett.

Néhány erős apuka még a homokozóinkat is felásta a gyerekek nagy örömére.

Azóta minden nap megcsodáljuk a színes virágágyásokat, amikor lemegyünk az udvarra, a gyerekek, pedig büszkén mondogatják, hogy „Ezt mi ültettük!”.

KÉPEK A KERTSZÉPÍTÉSRŐL

KÖLTÉSZET NAPJA

Szokásunkhoz híven óvodánkban, az idén is megemlékeztünk a Költészet Napjáról.

A versmondó délelőttön, az alkalomhoz illően berendezett és feldíszített tornateremben összegyűlve, mind a hat csoportból a jelentkező gyerekek verset mondhattak.

A nagyok hangosan, tagolva, érthetően szavaltak, de a kisebb korosztályból is több gyermek bátran kiállt társai elé. Akadt olyan, akinek még kellett az óvónéni bátorító kézfogása, vagy társuk támogatása. A végén mindenki nagy tapsot és gratulációt kapott.

Az élményen kívül minden versmondó kisgyereket egy névre szóló emléklap, és a Napsugár csoport által felajánlott kis könyv fogja emlékeztetni erre a jeles napra!

A délelőttöt közös énekléssel zártuk.

 Az óvónénik szavazata alapján megválasztott legjobbak, részt vehettek a CSILI-ben megrendezett kerületi Költészet napi rendezvényen is. Itt nemcsak verset mondani, hanem egy közös rajzot is lehetett készíteni.

KÉPEK

HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR

Ebben az évben is megtartottuk a már tradícióvá vált tavaszi játszóházat, illetve húsvéti kézműves délutánt az óvodánkban.

Sok érdeklődő anyuka és apuka jött el erre az eseményre, hogy aktívan és örömmel tevékenykedjen együtt gyermekével. Sokszor azt vettük észre, hogy a kedves szülők jobban élvezték a kézműveskedést, mint a gyerekek. Mosolyogva, kipirult arccal mutogatta anya és gyermek egymásnak az elkészült tavaszi műveket. Örültünk, hogy jól érezték magukat.

Kicsinyeink már nagyon várták a nyuszi érkezését. Napokkal előbb már festettek, vágtak, ragasztottak, színeztek, így készülve a nyuszi megjövetelére. Amikor eljött a nap, már nagy izgalomban voltak. Igazi nyuszit simogathattak, majd amikor az óvónéni megmondta, hogy a nyuszi azt súgta a fülébe, hogy az udvarra rejtette el az ajándékait, alig várták már, hogy kiérjünk a szabadba. Ott aztán gyorsan keresgélni kezdtek a bokorban, a fák tövénél vagy a játékszereken.

Nagy volt az öröm, amikor megtalálták a nyuszi meglepetését. Kíváncsian forgatták, nézegették a kis csomagot, mit is rejt az magába.

Ez a délelőtt is vidáman telt el.

FARSANG

Hagyományainkhoz híven idén is a szülőkkel rendeztük meg a farsangot.

Amikor mindenki megérkezett, bemutatta a jelmezét a többieknek, megnéztük, hogy ki minek öltözött be. Ötletesebbnél ötletesebb maskarákba bújtak a gyermekek, és nagy örömünkre a szülők közül is sokan jelmezben érkeztek. A jelmezbemutatók után kezdetét vették a tréfás, mókás, ügyességi vetélkedők, melyekben a szülők is aktívan, lelkesen részt vettek. Volt olyan csoport, ahol a szülő versenyezett a gyermekével, volt ahol a gyerekek a gyerekekkel és a szülők a szülőkkel. Látszott a gyerekeken és a szülőkön is, hogy nagyon élvezik a közös játékokat, a versengést. Nagy drukkolással, hangosan bíztatták az anyukákat, apukákat a gyerekek.

Ezek után elkezdődött a mulatság, a tánc, a lufizás. Nagyon vidáman telt el a délelőtt.

Miután minden gyermek jól kifáradt a versenyekben, szívesen fogyasztották a finomabbnál finomabb rágcsálnivalókat és üdítőket.
A mulatozás után minden csoport felöltözött és az óvoda körül nagy zsivajjal, csörgő-zörgő hangszerekkel, mondókázással, és a gyerekek által – még a farsangot megelőző napokban – elkészített kiszebábbal körbe jártuk az óvodát, majd az udvaron közösen el is égettük. Feri bácsi, óvodánk karbantartója volt a tűzmester. Mi, a gyerekekkel kellő, biztonságos távolságból figyeltük, hogy a telet jelképező báb elhamvadását.
Csak úgy zengett az udvaron a „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél” mondóka, bízva abban, hogy a minél hamarabb beköszönt a meleg, napfényes időszak.

KÉPEK A FARSANGRÓL