Süni csoport 2023-04-15T10:09:37+00:00

SÜNI CSOPORT

BANÁNÉ VIOLA ANIKÓ, /ÓVODAPEDAGÓGUS/
BALLÁNÉ KÁTAI ILDIKÓ, /ÓVODAPEDAGÓGUS/
SZABÓNÉ BOGDÁNY TÜNDE, /DAJKA/

BEMUTATKOZÁS

Csoportunk a süni csoport, Ildikó és Anikó néni vezetésével. Évek óta együtt dolgozunk, mindketten felsőfokú óvodapedagógusi végzettséggel rendelkezünk. Ildikó néni elvégezte a fejlesztő-óvodapedagógusi szakot is és az ott tanultakat együtt próbáljuk kamatoztatni gyakorlati munkánkban. Alapvető nevelési elveink: a gyerekek feltétel nélküli elfogadása, tisztelete, szeretete, a biztonságos, családias légkör kialakítása, a szülőkkel való harmonikus együttműködés és következetesség.

Csoportunkba hosszú évek óta vegyes életkorú gyermekek járnak 3-7 éves korig.

A gyerekek igényeihez maximálisan alkalmazkodva tervezzük napjainkat.

Nagyobb gyermekeink örömmel nyújtanak segítséget a kisebbek beszoktatásában. Vegyes csoportunk jó szocializációs tér, mert vidám, kiegyensúlyozott, közösségben sok érzelmi megerősítéssel, az egyéni fejlettségi tempó figyelembevételével alakítjuk mindennapjainkat. Biztosítjuk a szabad játék gazdag feltételrendszerét ami lehetővő teszi az elképzelések valóra váltását. Játékból indítjuk a tevékenységeket, tapasztalatszerzési lehetőségeket biztosítunk számukra.

Olyan alkotó légkört terveztünk, melyben a gyermekek felszabadultan, önállóan vagy a társaikkal önfeledten játszhatnak. Napi rendszerességgel szervezünk olyan játékból indított tevékenységeket, amelyekben új ismereteket szerezhetnek és tökéletesíthetik a már meglévő tudásukat.

A tevékenységekhez sokféle anyagot, eszközt biztosítunk, változatos technikákkal ismertetjük meg őket. Mindezekhez a szülők sok segítséget nyújtanak számunkra személyesen és alapítványunkon keresztül is.

Szokássá vált, hogy a gyerekek hozhatnak „ajándékba” otthon tanult verseket, mondókákat, dalokat, amit előadnak társaiknak. Ha megtetszik a csoportnak, bevesszük a repertoárba. Ezeket az élményeket a gyerekek megosztják a szüleikkel is. Ezen felbuzdulva lelkes szülőink több olyan felajánlást is tesznek, amely újabb közös élményforrást jelent a csoportunknak (pl.: „rajzos-dalolás Borival és Tamással”, Baltazár színház előadása, Magyar Rádió gyermekkoncertjei). Rendezvényeinket a szülők bevonásával szervezzük meg. Fontosnak tartjuk a velük való együttműködést. Lelkesen invitáljuk őket a különböző programokra dadus nénikkel együtt. Nyitottak vagyunk a szülők kéréseire, ötleteire, ezeket beépítjük a csoport és az óvoda programjaiba.

A gyermekek születésnapját is megünnepeljük. Ezen napon az ünnepelt választhatja ki a pihenő előtti mesét. Kedvenc dalával, versével köszöntjük fel közösen, majd kis ajándékot választhat a „meglepetés-kosárkából”. Kívánsága szerint helyezzük el ágyát oda, ahova ő szeretné.

Kevesebb alvásigényű gyermekeink részére bizonyos pihenőidő után nyugodt, csendes tevékenységet biztosítunk az asztalnál (pl.: rajzolás, színezés, képeskönyv nézegetés).

Fontosnak tartjuk, hogy minél többet tartózkodjunk a szabadban, sok mozgással, játékokkal.

Gyermekeink összetartóak, segítik egymást, az alkalmazkodásra, az empátiára fogékonyak. Kis közösségünk mindig nyitott az új gyermekek fogadására, szeretettel várjuk az újonnan érkezőket.