Süni csoport 2018-03-12T20:56:55+00:00

SÜNI CSOPORT

Óvónénik: Banáné Viola Anikó és Baranyiné Németh Ildikó

 

Csoportunk a süni csoport, Ildikó és Anikó néni vezetésével. Évek óta együtt dolgozunk, mindketten felsőfokú óvodapedagógusi végzettséggel rendelkezünk. Ildikó néni elvégezte a fejlesztő-óvodapedagógusi szakot is és az ott tanultakat együtt próbáljuk kamatoztatni gyakorlati munkánkban. Alapvető nevelési elveink: a gyerekek feltétel nélküli elfogadása, tisztelete, szeretete, a biztonságos, családias légkör kialakítása, a szülőkkel való harmonikus együttműködés és következetesség.

Csoportunkba hosszú évek óta vegyes életkorú gyermekek járnak 3-7 éves korig.

A gyerekek igényeihez maximálisan alkalmazkodva tervezzük napjainkat.

Nagyobb gyermekeink örömmel nyújtanak segítséget a kisebbek beszoktatásában. Vegyes csoportunk jó szocializációs tér, mert vidám, kiegyensúlyozott, közösségben sok érzelmi megerősítéssel, az egyéni fejlettségi tempó figyelembevételével alakítjuk mindennapjainkat. Biztosítjuk a szabad játék gazdag feltételrendszerét ami lehetővő teszi az elképzelések valóra váltását. Játékból indítjuk a tevékenységeket, tapasztalatszerzési lehetőségeket biztosítunk számukra.

Olyan alkotó légkört terveztünk, melyben a gyermekek felszabadultan, önállóan vagy a társaikkal önfeledten játszhatnak. Napi rendszerességgel szervezünk olyan játékból indított tevékenységeket, amelyekben új ismereteket szerezhetnek és tökéletesíthetik a már meglévő tudásukat.

A tevékenységekhez sokféle anyagot, eszközt biztosítunk, változatos technikákkal ismertetjük meg őket. Mindezekhez a szülők sok segítséget nyújtanak számunkra személyesen és alapítványunkon keresztül is.

Szokássá vált, hogy a gyerekek hozhatnak „ajándékba” otthon tanult verseket, mondókákat, dalokat, amit előadnak társaiknak. Ha megtetszik a csoportnak, bevesszük a repertoárba. Ezeket az élményeket a gyerekek megosztják a szüleikkel is. Ezen felbuzdulva lelkes szülőink több olyan felajánlást is tesznek, amely újabb közös élményforrást jelent a csoportunknak (pl.: „rajzos-dalolás Borival és Tamással”, Baltazár színház előadása, Magyar Rádió gyermekkoncertjei). Rendezvényeinket a szülők bevonásával szervezzük meg. Fontosnak tartjuk a velük való együttműködést. Lelkesen invitáljuk őket a különböző programokra dadus nénikkel együtt. Nyitottak vagyunk a szülők kéréseire, ötleteire, ezeket beépítjük a csoport és az óvoda programjaiba.

A gyermekek születésnapját is megünnepeljük. Ezen napon az ünnepelt választhatja ki a pihenő előtti mesét. Kedvenc dalával, versével köszöntjük fel közösen, majd kis ajándékot választhat a „meglepetés-kosárkából”. Kívánsága szerint helyezzük el ágyát oda, ahova ő szeretné.

Kevesebb alvásigényű gyermekeink részére bizonyos pihenőidő után nyugodt, csendes tevékenységet biztosítunk az asztalnál (pl.: rajzolás, színezés, képeskönyv nézegetés).

Fontosnak tartjuk, hogy minél többet tartózkodjunk a szabadban, sok mozgással, játékokkal.

Gyermekeink összetartóak, segítik egymást, az alkalmazkodásra, az empátiára fogékonyak. Kis közösségünk mindig nyitott az új gyermekek fogadására, szeretettel várjuk az újonnan érkezőket.

PROGRAMJAINK

Boti apukájának segítségével ismerkedtünk a palántázással, a fóliasátor hasznával. Kipróbáltuk a földmozgató gépeket, ismerkedtünk a szelektív hulladékgyűjtéssel. Köszönet érte Boti apukájának!

Kirándulást tettünk a Budakeszi Vadasparkba, megfigyeltük a vadonélő állatokat, a farkasetetést, ettünk-ittunk, jól éreztük magunkat.

Izgalmas élményt nyújtottak a tűzoltók, feszült figyelemmel hallgattuk őket. Középső és nagycsoportos óvodásaink örömmel fogadták az új kicsiket. Nagy szeretettel segítették őket az új környezetbe való beilleszkedésbe. A kicsik gyorsan bekapcsolódtak a játéktevékenységekbe. Tágas homokozónk az önfeledt játék színtere.

Az ősz élményköre sok szép munkát eredményezett egyénenként és közösen egyaránt.

Bella szüleinek segítségével látogatást tettünk a közeli pékségben, ahol megismerkedtünk a kenyérkészítés folyamatával, megtudtuk, hogy hogyan lesz a búzából kenyér és sütemény. Még ajándékot is kaptunk. Köszönjük a segítséget!

Az ősz témakör lezárását megkoronázta Zsombi szüleinek ajándéka: a marcipánból készült „Süni az ősz termései között” című alkotás, melyet csodálattal vettünk körül, és hetek múlva is emlegettük a gyerekekkel együtt. Köszönjük nekik ezt a különleges élményt!

Téli ünnepeink, a várakozás izgalma még jobban erősítették a csoport összetartását.

Vártuk a Mikulást, aki meg is érkezett sok ajándékkal

Robi anyukája elhozta színjátszócsoportját, akik Mikulás mesével kedveskedtek nekünk. Felejthetetlen élmény volt, köszönjük szépen nekik.

Karácsonyi játszóházunkon a meghitt hangulatban sok szép ajándék készült.

Farsangi mulatságunkra sokan lebetegedtek, de azért ilyen szép bohócot tudtunk készíteni.

Farsangi mulatságunkra sokan lebetegedtek, de azért ilyen szép bohócot tudtunk készíteni.

Új óvodásunk érkezett, akit a gyerekek érdeklődve fogadtak, és szeretettel vették körül.

Nagyon szeretünk mozgásos játékokat játszani.