Kiscsikó csoport 2019-01-12T13:33:46+00:00

KISCSIKÓ CSOPORT

Óvónénik: Hideghné Kiss Ágnes, Balogh Attiláné (Anikó néni)

 

Csoportunk bemutatása:

A Kiscsikó csoport összesen 25 gyermeknek biztosít szeretetteljes napközbeni ellátást. A kiscsikós gyermekek vegyes korosztály tagjai: kicsik és nagyon játszanak egymással önfeledten, és segítenek egymásnak kedvesen. A csoport óvodapedagógusai Hideghné Kiss Ágnes (Ági néni) és Dallos Mónika (Mónika néni). Ági néni a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán diplomázott, majd 2013-ban szakvizsgázott és pedagógusi szakképzettséget szerzett a Nyugat-magyarországi Egyetem fejlesztő, differenciáló szakán. Mónika néni a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán diplomázott 2011-ben, majd Csecsemő- és kisgyermekgondozó- nevelő szakképesítést is szerzett.

 

Csoportszobánk bemutatása:

Csoportszobánk vidám, gyermeki hangulatú, melyben a meleg színek dominálnak. A csoportszoba dekorációja mindig az adott évszakot tükrözi. A berendezés és a bútorok az óvodás korú gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodnak; méretükben, kialakításukban komfortérzetüket szolgálják. Sokféle játékeszköz áll a gyermekek rendelkezésére, melyben mindhárom korosztály megtalálja az életkorához és érdeklődéséhez közel állót (pl.: különböző nagyságú Lego-k, társasjátékok, babák, szerepjáték eszközök, bábok, paraván a bábozáshoz, fodrászsarok fésülködő játékokkal, babakonyha, stb.).

 

Egy napunk bemutatása:

Reggel 7 órától fogadjuk a gyermekeket a csoportunkban. A dadus nénik fél 8 körül adják be a reggelit és ezzel kezdetét veszi a folyamatos reggeli, ami 9 óráig tart. Figyelünk arra, hogy akik korábban érkeztek, azok az elsők között üljenek le az asztalhoz. A délelőtti időszakban valósul meg a szabad játék, a tevékenységekbe integrált tanulás, az egyéni fejlesztés és a beszélgetőkör (a szőnyegen kört alkotva beszélgetünk a gyermekekkel az átélt élményeikről és azokról a témákról, amelyek őket foglalkoztatják). Ezt követően zenére elpakoljuk a játékokat, majd tisztálkodás után gyümölcsöt eszünk, és kimegyünk a szabadba. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél több időt tölthessenek kint az óvoda tágas udvarán, ahol változatos mozgástevékenységeket biztosítunk számukra. Gyakran szervezünk környezeti sétákat a délelőtt folyamán, mely a külső világ tevékeny megismerését szolgálja. Dél körül a hét elején kiválasztott gyermekek (felelősök) megterítenek, majd ezt követően együtt ebédelünk. Az ebéd utáni tisztálkodás után a gyermekek átöltöznek saját pizsamájukba, majd az otthonról hozott plüss állataikkal lefekszenek az ágyukba. Pihenés előtt mesével ringatjuk őket álomba. A nehezebben elalvó lurkókat simogatással segítjük álomba szenderedni. Az ébredés idejét egy kellemes hangot adó zenélő játék jelzi számukra. Uzsonna előtt tisztálkodás, fésülködés következik, majd együtt uzsonnázunk. Ennek során önállóságra szoktatjuk a gyerekeket, mivel ők viszik a helyükre a tányért és a poharat (önkiszolgáló rendszerben), mely után megkapják tőlünk az ételt és az innivalót. Hazamenetelig szabad játékot és szabadon választott tevékenységeket kínálunk a gyermeknek.

 

Nevelési elveink:

Fontosnak tartjuk a gyermekek szabad játékát, gazdag szerepjátékát, melyek jelentősen hozzájárulnak személyiségük fejlődéséhez. A szabály és szokásrendszer megfelelő működését hangsúlyozzuk, mely elősegíti, hogy kevesebb konfliktus alakuljon ki a csoportban. Változatos és sokféle tevékenységet kínálunk a gyermekek számára, melyben fejlődnek szociális képességeik, bővülnek ismereteik, fejlődik mozgásuk és alakul helyes én-képük. A szabad játékon keresztül tanulják meg a szimbolikus gondolkodást, melynek a későbbi iskolai tanulásban lesz jelentősége. A tervezett tanulási anyag téma központú, mely a gyermekek érdeklődéséhez és a csoport fejlettségéhez, összetételéhez igazodik. Egy-egy téma feldolgozása több napon keresztül, komplex formában valósul meg. A gyermeki cselekvésnek és tapasztalatszerzésnek gazdag teret biztosítunk az óvodai tevékenységekben.
Tapintatosan, őszintén, szeretetteljesen és következetesen viszonyulunk a gyermekekhez.

 

Közösségi nevelésre való törekvéseink:

A gyermekek közötti baráti kapcsolatokat, a csoporthoz való tartozást közös játékokkal, beszélgető körökkel, közösen átélt élményekkel erősítjük. A Gyermekhét keretében változatos programokat tervezünk és szervezünk, illetve egy egész napos kirándulásra visszük őket, ahol gazdag élményeket élünk át együtt.

 

Hagyományos programjaink:

Délutáni játszóházak, Séták, kirándulások, Születésnapok megünneplése, Mikulás, Karácsony, Farsang, Húsvét, Jeles napok, Anyák napja, Évzáró, Gyermekhét.