Napsugár csoport 2024-03-26T09:28:07+00:00

NAPSUGÁR (angol) CSOPORT

IVÉNSZKYNÉ PÁSKA ANDREA ÓVODAPEDAGÓGUS 
NÉMETH ISTVÁNNÉ ÓVODAPEDAGÓGUS
FUTÓ ZSUZSANNA angol-magyar nyelvű ÓVODAPEDAGÓGUS
BARTA ROZÁLIA DAJKA

BEMUTATKOZÁS

A Napsugár csoport vegyes életkorú csoport, ahol a gyerekek lelkesen vesznek részt mind az óvodapedagógusok által tervezett foglalkozásokon, mind a szabad játékban. Mindent megteszünk, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a vegyes életkori csoport számtalan pozitív hatását: új óvodásaink a társas tanulás során elleshetik a nagyobbaktól az óvodai élet szabályait, visszatérő óvodásaink pedig empátiát és segítőkészséget tanulhatnak a kisebbekkel való együttjátszás és -tevékenykedés során.

Csoportunkban hangsúlyos tevékenység a mesemondás-mesehallgatás és a bábozás. Bábsarkunkban ujjbábok és kesztyűbábok hívogatják játékra a gyermekeket, vagy segítenek óvodapedagógusainknak életre kelteni a meséket. A közös bábjátékhoz a gyerekek saját készítésű bábokat készítenek, mely tevékenység a finommotoros készségeik és esztétikai érzékük fejlesztése mellett segítségükre van abban is, hogy még jobban bevonódhassanak a mesébe, átélhessék azt. Hisszük, hogy a gyermek lelkét a mesén keresztül lehet a legjobban elérni, megérteni és formálni.

Egyik óvodapedagógusunk “Nyelv- és beszédfejlesztő” szakvizsgával rendelkezik, így az anyanyelvi nevelés megvalósítása csoportunkban kiemelten hatékonyan működik.

A csoportban egy angolul beszélő óvodapedagógus, illetve egy angol anyanyelvű fiatal is dolgozik, utóbbi heti 3 alkalommal látogatja meg csoportunkat. Ők dolgoznak azon, hogy a gyermekekkel megismertessék és megszerettessék az angol nyelvet. A játékos, felszabadult nyelvelsajátítás érdekében a szabad játék során angolul játszanak a gyerekekkel, a tervezett foglalkozásokon pedig angolul is feldolgozzák a témaköröket, amelyek az óvoda pedagógiai programjában szerepelnek. A magyar és angol óvodapedagógusok összehangoltan, e közös tematika mentén együttműködve valósítják meg az óvodai csoport életének céljait, feladatait.

“A gyermekkornak két tündérvilága van: cselekvés síkján a játék, és szellemi síkon a mese.” /Kádár Annamária/